Merverdiavgift som forkortes (MVA) er en avgift (skatt) som skal pålegges varer som videreselges eller egen produsert varer som selges til enten private kunder eller bedrifter.
MVA kalles også moms og det er en skattekostnad for private forbrukere, og dette er ikke en kostnad for næringsdrivende. Bedriften betaler MVA, men det er ikke kostnad for bedrifter, fordi bedrifter får fradrag for inngående MVA. Det finnes også omsetning som er fritak og unntak i merverdiavgiftsområde noe som vi kommer tilbake senere i denne artikkelen.
Ulike typer av merverdiavgift (MVA) satser:
Det er tre ulike Merverdiavgift (MVA) satser: høy sats, middel sats, og lav sats. Høy satsen er den mest vanlig som kalles også normal satsen og det er den som beregnes ved salg av varer og tjeneste. Høy satsen er per i dag 25% av varenes salgspris eksklusive merverdiavgift. Middelet satsen er 15% prosent brukes å beregne mat og drikke som selges videre. Lav satsen er 12% per i dag og det gjelder næringer innen persontransport, kinobilletter og utleierom som hoteller og lignende.
Beregning av merverdiavgift
Når du selger varer det krav å spesifisere type MVA ved salgsdokumentasjon. For eksempel en faktura som du sender til dine kunder. Du skal spesifisere type MVA/satsen og både prosentvis og verdien av beregnet MVA i kroner.
La oss si at Ola driver klesbutikk og selger diverse klær, hvordan skal det beregnes MVA for eksempel ved salg av en bukse som koster 1000 kr eksklusive MVA.
Slik beregnes MVA i dette eksempelet: 1000 x 1,25 = 1250 kr. Da skal bukse selges 1250 kr inkludert med MVA. Som sagt det er krav å spesifisere mva ved selge av varer, da må Ola beskrive hva gjelde selge, merverdiavgift type/prosent og beregnet merverdiavgift i kroner som er i dette tilfeldig 250 kr.
Det er samme beregning av alle typer MVA satser, du tar grunnlaget av MVA x (1 + MVA Satsen) da får du salgspris inkludert med momsen.
Eksempel 2:
Salg matvarer og drikke skal beregnes 15% av salgspris uten moms.
Du selger matvarer 600 kr eksklusive mva. Med inkludert MVA blir det beløpet: 600 kr x 1,15 = 690 kr.
Eksempel 3:
Du selger bussbilletter til fra en plass til annen som koster 400 kr uten MVA. Beløpet med inkludert MVA blir det slik: 400 x 1,12 = 448 kr
Det betyr at det er samme prinsipielle beregningsmetoden alle de tre vanlige MVA satsene (beløpet x MVA satsen) da får du beløpet inkludert mva.
Omsetning som er unntak merverdiavgiftsområdet:
Det betyr at disse omsetning skal ikke beregne MVA ved salg av varer og tjeneste, men likevel de måte betale MVA ved kjøpe av varer og tjeneste uten at de får fradrag inngående merverdiavgift (dvs. De får ikke fradrag inngående MVA og de heller vil ikke beregne utgående mva ved salg varer og tjeneste).
Eksempel:
En tannlege bruker mye utstyr ved å utføre tjeneste, ved kjøpe slike utstyr får ikke tannlegen mva fradrag, og samtidig skal ikke beregne MVA ved salg av tannlege tjeneste. Noe som innebærer at det MVA er en kostnad for tannlege bedriften, fordi den får ikke MVA fradrag.
Kjøpe av utstyrer: 1000 000 uten mva. Med MVA = 1 000 000 * 1.25 = 1 250 000 kr
La oss si tannlegen selger/omsetning i denne perioden 1 000 000 kr uten MVA. Fordi det skal ikke bergenes MVA. Da må tannlegen har et underskudd = 1 000 000 – 1 250 000 kr = -250 000 kr.
NB: Ved kjøpe av utstyr som skal brukes flere år kan ikke verdi vurderes som kostnad i en periode. slik eksemplet som nevnt ovenfor så er ikke vanlig, men det må man se på enkelt type utstyr og samtidig levetiden som avgjøre om kostnaden fordeles flere år eller om det skal kostnadsføres ved innkjøpe av utstyr.
Noen omsetning er fritak i MVA beregning.
Det er noen omsetning som er fritak merverdiavgift, noe som innebærer at det skal ikke beregne merverdiavgift. For eksempel bøker, aviser, tidsskrifter, salg av bruktbiler, og eksport og andre typer omsetning som går under fritak merverdiavgiftsområdet. Hvis vil lese mer om dette sa se på merverdiavgiftsloven kapittel 6 https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-58/KAPITTEL_6#KAPITTEL_6.
Inngående MVA, utgåend MVA og merverdiavgift oppgjør
Det skal beregne og bokføres både inngående og utgående merverdiavgift
Inngående merverdiavgift er MVA som du skal betale ved kjøpe vare. Utgående merverdiavgift er MVA du skal beregne ved selge av vare. Merverdioppgjør er differensen mellom utgående merverdiavgift og inngående merverdiavgift.
Bokføring av slik merverdi avgift:
Kreditt: utgående merverdiavgift: +100
Debet: inngående merverdiavgift: 80
Kreditt: Merverdioppgjøret = 20 |
Dette skal betales til staten hvert annen måned, før den ble betalt skal det bokføres som gjeld i balansen (Merverdiavgift oppgjøres konto).
Begrensning MVA fradrag (avskåret merverdiavgift fradrag)
Det er noen typer kostnaden som bedrifter får ikke fradrag mva selv om bedriften er registrert avgiftsregistre.
Oppsummering av merverdiavgift beregning, bokføring og rapportering av MVA.
Merverdiavgift er en skatt/avgift som er kostnad for private personer, men ikke bedrifter. Det er unntak
Merverdiavgift satser:
Alminnelig satser: 25%
Næringsmidler satser (mat og drikke): 15%
Persontransport, kinobilletter, romutleie: 12%