Hva er sammenstillingsprinsippet og hvordan gjennomføres i praksis?

Del gjerne videre

Sammenstillingsprinsippet dreier seg om å sammenstille kostnader mot inntekter på en gitt periode eksempel i et år. Kostnader som har begått til å generere inntekter må sammenstilles mot sine respektive inntekter. Differansen mellom inntekter som opptjent og kostnader som har begått ved å skape inntektene, vil da være årets resultat.

Hensikten med sammenstillingsprinsippet er å vise fornuftig regnskapsinformasjon og samtidig sammenligne årets kostnader og inntekter. Da vil årets resultat blir enten overskudd eller underskudd. Dette er viktig for å sjekke om det er lønnsomht det man driver med.

Ifølge sammenstillingsprinsippet vil kostnaden være hovedgrunnlag, fordi akkumulert kostnaden som måles mot inntektene som opptjent i perioden. Eksempel hvis du har kostnadsført 10 000 kr som varekostnader i regnskapet, da må du sammenstille mot inntekter som opptjent ved bruk av de 10 000 kr.

Sammenstillingsprinsippet kan være fornuftig fordi det skal sammenlignes i enhver periode både kostnader som ble akkumulert og inntekter som ble opptjent.

Regnskapsloven og sammenstillingsprinsippet

Regnskapsloven fokuserer at årets resultatregnskap skal vise rettvisende bildet. Det vil si at regnskapsinformasjon skal være fornuftig, pålitelige, rettferdig, troverdig og skal være beslutningsgrunnlags informasjon.

Regnskapsinformasjon skal være informasjon som eksterne interessenter kan stole på og årets resultat skal vise om man har tapt eller tjent penger.

Ifølge regnskapsloven sammenstillingsprinsippet menes (utgifter skal kostnadsføres i samme periode som tilhørende inntekt), Jf. Regnskapsloven § 4-1.2.

Implentering av sammenstillingsprinsippet:

For å sammenstille kostnader mot inntekter må alle kostnader som påløpte i perioden og inntekter som opptjent (realisert) bokføres i regnskapet. Dette skjer ved å registerere kontinuerlig både inntekter og kostnader (kalles bilagsføring/bokføring).

Eksempel å registrere inngående faktura i forma av kostnader, og fakturere utgående faktura i forma av inntekter. Hvis man ikke har fått faktura, men har varer med kreditt må kostnaden periodiseres i regnskapet. Det samme gjelder realisert inntekter som ikke fakturert må periodiseres i regnskapet.

Det er to måter som kan implementeres sammenstillingsprinsippet på praksis:

1): Bokføres kostnader (når de påløper) og bokføre inntekter når de opptjenes.

2): Perioderes kostnader og inntekter i regnskap.

Bokføre kostnader når de påløper og bokføre inntekter når realiseres

Når kostnader bokføres i perioden når de påløper, vil resultatregnskapet viser alle kostnader som ble akkumulert i perioden.

Det samme gjelder inntekter, hvis bedriften fakturere når de leverer varer og tjenester slik inntekter bokføres samtidig som varene leveres til kunder. Da resultatregnskapet vil vise periodens opptjent inntekter. Her er eksempel sammenstilling av inntekter og kostnader i første terial, hvor kostnader og inntekter føres på transaksjonstidspunkt (leveringstidspunk).

Januar Februar Mars April
Inntekter 10 000 kr 12 000 kr 15 000 kr 6 000 kr
Kostnader 8 000 kr 6 000 kr 20 000 kr 4 000 kr
Resultat 2 000 kr 6 000 kr -5 000 kr 2 000 kr
Perioderes kostnader og inntekter i regnskap

Når kostnader ikke bokføres de påløper, fordi bedriften har ikke fåt faktura fra leverandører, må den periodiseres. Fordi kostnaden har pløpt og derfor må bokføres i regnskapet, selv om bedriften har fått faktura. Dette er viktig spesielt i årsskifte og i forberedelsen med årsoppgjøret.

Det samme gjelder inntekter, inntekter som er opptjent, men ikke fakturert i årsskifte, skal periodiseres i regnskapet. Da vil inntektene og kostnadsmåles mot hverandre i det året som de tilhører.

Eksempel periodisering av kostnader og inntekter.

En bedrift kjøpt varer med kredittkjøp på 15.12. 2024 med verdi 20 000 kr eks. moms. Men leverandøren har ikke fakturert før 15.01. 2025.

Samtidig solgt bedriften varene til kunden med verdi 25 000 kr eks. moms på 31.12.2024, kunden skal betale 31.01.2025. Da må bedriften periodiseres kostnadene og inntekter på perioden som de tilhører.

Periodiseringen av varekostnader og inntekter blir slik:

Dato
Inntekter 25 000 kr 31.12.2024
Kostnader 20 000 kr 15.12.2024
Resultat 5 000 kr 31.12.2024

Som du ser eksemplet som vises her, kostnader bokføres når de påløper dvs. 15.12.2024. Mens inntekter bokføres de er opptjen dvs. 31.12.2024. Da både kostnader og inntekter tilhører i periode 12/2024.

Når inntekter opptjenes er ikke avhengige av når kunden betaler, men når den realiseres. Det samme gjelder kostnader, de er ikke avhengige av når bedriften betaler til leverandører, men er avhengige av når varene leveres til bedriften, da vil kostnadene realiseres.

Periodering av kostnader i form av avskrivninger:

Kjøp av eiendeler som skal brukes over flere år skal kostnadsføres ved andel som ble brukt. Dette gjøres ved å avskrive verdien av eiendeler over antall år som brukes ( levetiden).

Gjennomføring av avskrivninger er en del av sammenstillingsprinsippet. Fordi akkumulert delen av eiendelen kostnadsføres i året som forbrukes, og ikke når kjøpes på eiendelen.

Eksempel hvis en maskin kjøpes på 500 000 kr, og anslås å brukes i fem år, skal innkjøpsverdien deles antall år som skal brukes. Det vil si (500 000 år / 100 000 kr) = 100 000 kr per år. Det betyr at det skal kostnadsføres 100 000 kr per år i forma av avskrivninger. Dette er periodisering av kostnader og er en del av sammenstillingsprinsippet.

Grunnleggende regnskapsprinsipper

Sammenstillingsprinsippet er en av de fem grunnleggende regnskapsprinsippene. Og de fem grunnleggende regnskapsprinsippene er:

  • Transakjonsprinsippet
  • Opptjeningsprinsippet
  • Sammenstillingsprinsippet
  • Forsiktighetsprinsippet
  • Sikringsprinsippet

Alle disse prinsippene må brukes når det utarbeides resultatregnskap og balanseregnskap. Det finnes ti regnskapsprinsipper, men de fem grunnlegende regnskapsprinsippene finner du på regnskapsloven § 4-1.

Oppsummering

Sammenstillingsprinsippet sier at kostnader sammenstilles mot tilhørende innntekter. Dette gjøres for å sammenligne akkumulert kostnader mot skappende verdier som er inntekter. Da vil man få resulaten av perioden som gir enten overskudd eller underskudd.

For å sammestille kostnader mot inntekter må noen ganger også bruke periodiseringsmetoden, slik kostnader og inntekter som ikke ble bokført belastes i regnskapet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen