Hva er hvitvasking og hvordan kan regnskapsførere forebygge hvitvasking av penger?

Del gjerne videre

Definisjonen av hvitvasking finnes vi i straffeloven § 337 (hvitvasking er den som yter bistand til å sikre utbyttet av en straffbar handling for en annen ved for eksempel å innkreve, oppbevare, skjule, transportere, sende, overføre, konvertere, osv.)

Det betyr at hvitvasking er den som består en annen til å motta utbytte fra straffbar handling. Det innebærer at hvitvasking handler om å involvere både direkte og indirekte ulovlig handlinger som hensikten er økonomiske gevinst.

Hvitvasking av penger dreier seg om å skjule bevegelsen av penger enten ved bruk av kontanter eller andre type betalingsmidler. Men det kan også være å tjene penger ulovlig og deretter skjule inntekter, slik man unngår på skatt. Det flere måter å hvitvaske penger på, og vi skal ikke forklare her. Men uansett det innebærer å drive ulovlig økonomiske aktivitet.

Hva er formålet med hvitvaskingsloven?

Formålet med hvitvaskingsloven er forebygge, avdekke og rapportere hvitvasking og terror finansiering (jf. Hvitvaskingsloven §1). Det vil si for å beskytte det finansielle og økonomiske systemet og samfunnet som helhet.

Dette gjøres ved å rapportere mistenkelig transaksjoner, og dette skal rapporteres til Økokrim. Regnskapsførere har taushetsplikt jf. Regnskapsførerloven § 4-2, men når det kommer på rapportering av mistenkelig hvitvasking så er dette unntak.

 Hvem gjelder hvitvaskingsloven?

Det flere typer bransjer som forholde seg til og de fleste er finansielle virksomheter. Men finnes også andre yrkesgrupper. Hvitvaskingsloven § 4 definerer en rekke yrkesgrupper, og regnskapsfører er en av de yrkesgruppene som må rapportere mistenkelig transaksjoner.

I tillegg hvitvaskingsloven begrenser kontantverdelag (kontant kjøp og salg) og ifølge hvitvaskingsloven § 5, det er forbudt å selge varer og tjenester med kontant beløp 40 000 kr eller mer. Det betyr hvis noen vil kjøpe ting et beløp som er nærmere med 40 000 kr skal man benekte og selge varer og tjenester med dette beløpet.

Hvordan bekjempe hvitvasking?

Det kan bekjempes hvitvasking og terror finansiering med gode rutiner som overvåke, avdekke og samtidig rapportere de mistenkelig transaksjoner.

Regnskapsforetaket må ha risikobasert tilnærming. Det betyr bedriften må internrutiner, og metoder som fanger opp ulovlig økonomisk aktivitet.

I tillegg må bedriften ha strategier som kan tilpasse enkelt kunde og bransje, og ikke generalisere rutiner for alle kunder. Det betyr rutiner må sees samme med kundens kompleksitet og bransjen og ulike problemstillingen som kunden befinner seg i.

Metoder som kan brukes for å bekjempe og avdekke hvitvasking er kundekontroll, dokumentasjon, risikovurdering enkelt kunde, kommunikasjon og gode rutiner og rapportere mistenkelig transaksjoner til Økokrim.

Oppsummering

Regnskapsførere er pliktet til å rapportere mistenkelig transaksjoner og samtidig bekjempe hvitvasking og terror finansiering. Dette gjøres ved å ha gode rutiner og kommunikasjon og samtidig systemer som oppdager hvitvasking.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen