Arbeidsgiveravgift og hvordan beregne arbeidsgiveravgift

Del gjerne videre

Arbeidsgiveravgift er en kostnad som bedrifter betaler ved lønnsutbetalinger. Det betyr at det er kostnad som knytte til lønn og er del av bedriftens lønnskostnader.

Lønnskostnader er ikke bare bruttolønn for ansattes time lønn, men også finnes flere andre type kostnader som knytte til lønn som bedrifter må betale for ha ansatte.

Arbeidsgiveravgift er en avgift/kostnad som beregnes ansattes bruttolønn og satsen varier i forhold til bedriftens geografiske område.

Størrelsen av satsen avhengige hvor stort attraktivt er område for å drive næring. Områder som ses attraktivt for å gjøre business har høyest arbeidsgiveravgift satsen og kalles sone 1 og har en satse på 14,1%. Arbeidsgiveravgift satsen høyest er 14,1% og sone 6 har satse på 0% eksempel på Finnmark.

Satsen er avhengige bedriftens geografiske område og ikke ansatte. Hvis en bedrift lokalisert i Finnmark, men ansatte befinne seg Oslo, vil arbeidsgiveravgift være null. I dette eksemplet betyr at ansatte jobber fjern og har hjemmekontor.

Hva betales av arbeidsgiveravgift?

Arbeidsgiveravgift beregnes ansattes lønn, og annen avgiftspliktig godtgjørelse. Det betyr at det er ikke bare lønn som skal beregnes arbeidsavgift, men andre fordeler som ansatte får fra arbeidsgiver.

Dette inkluderes alle frysgoder som er skattepliktige skal beregnes av arbeidsgiveravgift. Men kravet er at goder er skattepliktige og rapporteres til skatteetaten. Arbeidsgiveravgift er kostnad som arbeidsgiver bidra til folketrygden for å ha ansatte.

Ansatte betaler skatt som trekkes fra ansattes bruttolønn, mens arbeidsgiver betaler arbeidsgiveravgift. I tillegg betaler arbeidsgiveravgift pensjon til ansatte og dette er krav i forhold til folketrygdloven. Og pensjon også skal beregnes arbeidsgiveravgift, så det betyr at både lønn, pensjon, og andre fordeler som arbeidsgiver dekker for ansatte.

Disse kostnader beregnes av arbeidsgiveravgift:

  • Lønn
  • Pensjon
  • Naturalytelser (firma bil, fri telefon og andre godtgjørelser)
  • Tips
  • Honorar og andre styremedlem

Disse er bare eksempler, men alle typer lønn, fordeler og godtgjørelser som er skattepliktige skal beregnes arbeidsgiveravgift. Hvis lønnen og naturalytelser er ikke skattepliktige, det skal ikke beregnes arbeidsgiveravgift.

Arbeidsgiveravgift kun gjelder skattepliktige lønn og skattepliktige naturalytelse. Eksempel finnes godtgjørelser og rabatter som er ikke skattepliktige, da skal ikke beregnes arbeidsgiveravgift. Vilkåret for å beregne arbeidsgiveravgift er skattepliktig inntekter og fordeler, hvis ikke skal ikke beregnes arbeidsgiveravgift.

Ekstra arbeidsgiveravgift

De som tjener over 850 000 kr per år (i 2024), må i tillegg beregnes en ekstra arbeidsgiveravgift som er 5% av lønnen. Det er betyr høy lønnskostnad vil fører mer arbeidsgiveravgift.

Dette er kun de som tjener mer 850 000 kr i 2024 som beregnes en ekstra arbeidsgiveravgift. De som tjener under dette kun beregnes vanlig satsen avhengige av hvor bedriften lokalisert. Satsen på ekstra arbeidsgiveravgift er ikke avhengige av hvor bedriftens adresse er, men beregnes hvis grensebeløpet oppfylt.

Arbeidsgiveravgift satser på 2024:

sone Ordinære næringer Landbruk og frisk
1 14,1% 14,1%
1a 14,1% 10,6%
2 10,6% 10,6%
3 6,4% 6,4%
4 5,1% 5,1%
4a 7,9% 5,1%
5 0 0

Dette kun gjelder på 2024 og kan endre seg hvert år, og derfor er det viktig at du sjekker hvert år om det skjedde endringer eller ikke. Men som sagt det endre seg hvert år en eller annen ting. Eksempel ekstra arbeidsgiveravgift hadde i 2023 på 750 000 kr. Mens på 2024 hevet grensebeløp til 850 000 kr. Det betyr at det kan skje endringer hvert år.

Arbeidsgiveravgift satsen i 2024 og mer om dette kan du lese hos skatteetaten og som sagt den kan endre seg hvert år, så må du sjekke enkelt år.

Hvordan beregner arbeidsgiveravgift?

Her viser vi et eksempel på hvordan beregnes arbeidsgiveravgift.

La oss ta eksempel en som heter Ola, og la oss si at han tjener 280 kr per timer. Han jobber per uke 37,5 timer. Han bor i Oslo og jobber i en bedrift som lokalisert i Oslo.

Beregne arbeidsgiveravgiften som knytte til lønne til Ola?

Først må vi beregne totale månedslønn som er = 280 kr * 37,5*4 = 42 000 kr.

Det betyr Ola har en månedslønn som er 42 000 kr før skatt. Dette kalles bruttolønn, også lønn før skattetrekk. Men vi skal ignorere nå på skatt, siden vi fikk bare å beregne arbeidsgiveravgift.

Arbeidsgiveravgiften beregnes i forhold til hvor bedriften lokalisert. Da er bedriften lokalisert i Oslo og da blir det satsen 14,1% av bruttolønna.

Arbeidsgiveravgift = 42 000 kr * 14,1% = 5 922 kr

Bokføring av arbeidsgiveravgift

Debet: 5400 sum i kr 42 000

Kredit: 2770 skyldig arbeidsgiveravgift sum i kr 42 000

Konklusjon  

Arbeidsgiveravgift er en kostnad for ansattes lønn som arbeidsgiver betaler av og dette utbetales til myndigheten også skatteetaten. Arbeidsgiveravgift er ikke kostnad for ansatte, men arbeidsgiver i form av å ha ansatt og beregnes basert på ansattes bruttolønn. I noen steder i landet har en satse på null, fordi er ikke attraktivt å drive næring og samtidig ikke attraktivt å bo slike steder.

En ekstra arbeidsgiveravgift betales av lønnen som overstiger 850 000 kr per år. Hvis lønnen er under dette grensebeløp, skal ikke beregnes ekstra arbeidsgiveravgift.

Men husk også arbeidsgiveravgift beregnes ikke bare lønn, men også andre naturalytelser og frynsegoder som ansatte får fra arbeidsgiver.

Alle skattepliktige lønn og skattepliktige naturalytelser beregnes av arbeidsgiveravgift. Og må arbeidsgiver betaler på dette.

Vi kan oppsummere at arbeidsgiveravgift beregnes fra lønn, pensjon, naturalytelser og andre skattepliktige godtgjørelser. Dermed inkludere alle skattepliktige inntekter er også er pliktige å beregne arbeidsgiveravgift.

 

 

1 hendelser på “Arbeidsgiveravgift og hvordan beregne arbeidsgiveravgift”

  1. Tilbakeping: Elektronisk kommunikasjon som naturalytelse og utgiftsgodtgjørelse - Regnskapskoden.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen